Tvaraus verslo proceso klausimynas

Tvaraus verslo proceso klausimynas: kuriame žingsnyje esate šiandien?

Oct. 21 2024

Įmonė pasirinko eiti tvarios veiklos kryptimi? Nuo ko pradėti? Kiek žingsnių kelionė laukia iki tvarios įmonės veiklos užtikrinimo?

Kelionės ilgis ir sudėtingumas priklauso nuo įmonės veiklos situacijos šiandien, tačiau tam tikrus žingsnius turės žengti kiekviena jų. Norėdami žinoti, kuriame šios kelionės etape esate Jūs, atsakykite į klausimus ir pasitikrinkite, ar padarėte viską, ką reikėjo ankstesniuose.

TVARAUS VERSLO PROCESO KLAUSIMYNAS

#1 žingsnis. AR ESATE ATLIKĘ ESAMOS TVARUMO SITUACIJOS VERTINIMĄ?

Esamos situacijos vertinimas – pirmas žingsnis veiksmingos tvarumo strategijos kelyje.

Atliekame tvarumo esamos padėties vertinimą, atsižvelgdami į aplinkosaugos, socialinius ir valdysenos (ESG) aspektus:
• Identifikuojame aplinkosaugos, socialines ir valdymo sritis, susijusias su pagrindine veikla ir jos poveikiu, rizikomis ir galimybėmis.
• Apžvelgiame bei struktūrizuojame bendrovės jau vykdomas tvarumo veiklas ir iniciatyvas.
• Rekomenduojame prioritetines sritis, kurioms reikėtų skirti daugiau dėmesio, ir padedame sukurti planą, nuo ko pradėti pokyčius.

#2 žingsnis - AR ESATE ATLIKĘ DVEJOPO REIKŠMINGUMO (DOUBLE MATERIALITY) VERTINIMĄ?

Naujai įsigalioję Europos Tvarumo atskaitomybės standartai (ETAS) įpareigoja atlikti dvejopo reikšmingumo (vertinimą angl. double materiality assessment). Šis vertinimas padeda nustatyti reikšmingas tvarumo temas, vertinant tiek įmonės veiklos poveikį aplinkai ir visuomenei (poveikio reikšmingumas), tiek finansinį poveikį organizacijai (finansinis reikšmingumas).

Šio proceso metu padedame:
• Atlikti vertės grandinės ir suinteresuotųjų subjektų vertinimą;
• Nusistatyti suinteresuotųjų subjektų įtraukimo metodus, lūkesčius ir juos prioretizuoti;
• Įdentifikuoti veiklos/vertės grandinės poveikį ir nustatyti jo reikšmingumą;
• Įvertinti finansinį poveikį įmonei, nustatant rizikas ir galimybes.

#3 žingsnis – AR TURITE TVARUMO STRATEGIJĄ?

Tvarumo principais grįsta įmonės veiklos strategija. Šia strategija siekiama kuo labiau sumažinti poveikį aplinkai, didinti socialinę atsakomybę ir užtikrinti ilgalaikę finansinę sėkmę, pateisinant suinteresuotųjų šalių lūkesčius.

Konsultuojame kuriant tvarumo strategiją:
• Prioritetinių aplinkosaugos, socialinių ir valdysenos temų nusistatymas, atsižvelgiant į pagrindinį veiklos poveikį, rizikas ir galimybes. Tai darant būtina atsižvelgti į investuotojų, klientų, darbuotojų ir kitų suinteresuotųjų šalių lūkesčius (įmonės tapimo tvaria atžvilgiu).
• Tvarumo veiklų, iniciatyvų ir rodiklių (kurie bus nuolat matuojami) identifikavimas ir planavimas.
• Konkrečių, pamatuojamų tvarumo tikslų išsikėlimas.
• Veiksmų plano jiems siekti sudarymas ir kontrolės mechanizmas.
• Tvarumo strategijos dokumento parengimas ir pristatymas suinteresuotosioms šalims.

#4 žingsnis - AR TURITE TVARUMO POLITIKĄ?

Tvarumo politika – dokumentas, kuriame apibrėžiami konkretūs veiklos principai aplinkosaugos, socialinėje ir valdysenos srityse. Politika padeda įmonei aiškiai pristatyti tvarumo veiklos prioritetus bei
įsipareigojimus vidaus, išorės suinteresuotoms šalims – darbuotojams, klientams, tiekėjams, investuotojams ir visuomenei.

Konsultuojame, kuriant Tvarumo politiką:
• Įvardinamos prioritetinės aplinkosaugos, socialinės ir valdysenos srities temos, susijusios su veiklos poveikiu bei įmonės požiūriu į jas.
• Tai dokumentas, kuris vėliau naudojamas tiek vidinėje, tiek išorinėje komunikacijoje.

#5 žingsnis - AR ESATE TIKRI, KAD RENKATE IR TEISINGAI ATSKLEIDŽIATE REIKALINGUS DUOMENIS PAGAL TAKSONOMIJOS REGLAMENTO NUOSTATAS?

ES taksonomija – tvarios ekonominės veiklos klasifikavimo sistema. Jos tikslas – nukreipti privačias investicijas į aplinkos atžvilgiu tvarią veiklą ir spartinti perėjimą prie klimatui neutralios Europos ekonomikos.

Šio proceso metu:
• Pristatome pagrindinių reikalavimų nuostatas ir Pagrindinių veiklos rezultatų rodiklių (PVRR) apskaičiavimo principus.
• Padedame įvertinti įmonės veiklos atitiktį Taksonomijos reglamentui.
• Konsultuojame dėl taksonominių veiklų išskyrimo ir jų atitikties ES Klimato ir Aplinkos deleguotuose aktuose nustatytiems techninės analizės kriterijams, PVRR (Apyvartos, CapEx ir OpEx) apskaičiavimo, duomenų, reikalingų PVRR apskaičiuoti rinkimo ir teisingo duomenų bei kontekstinės informacijos atskleidimo.

#6 žingsnis - AR ESATE PASKAIČIAVĘ ŠESD (1, 2, 3 LYGIS) emisijas?

Tinkamai, pagal Šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) protokolo įmonių standartą parengta ŠESD emisijų ataskaita ne tik padeda identifikuoti taršiausias veiklos sritis, bet ir efektyviai imtis veiksmų mažinant taršą.

Konsultuojame dėl:
• tiesioginių ir netiesioginių emisijų apskaičiavimo;
• informacijos apie išmestą ŠESD kiekį teikimo pagal ETAS (Europos tvarumo atskaitomybės standartus);
• išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio valdymo būdų.

#7 žingsnis – AR JAU ESATE PARUOŠĘ TVARUMO ATASKAITĄ?

Įmonių ir įmonių grupių atskaitomybės įstatymas reikalauja didelėms įmonėms rengti tvarumo ataskaitas pagal bendrus Europos tvarumo atskaitomybės standartus (ETAS) ir užtikrinti jų atitiktį.

Tvarumo ataskaita – tai viešas bendrovės dokumentas, kuriame pateikiama informacija apie jos veiklos ekonominį, socialinį ir aplinkosaugos poveikį, tvarumo veiklos valdymą bei su tuo susijusias rizikas ir/ar galimybes.

Konsultuojame organizacijas rengiant tvarumo ataskaitas:
• Kaip išgryninti prioritetines aplinkosaugos, socialinės ir valdysenos temas, susijusias su veiklos poveikiu, rizikomis bei galimybėmis. Tai darant būtina atsižvelgti į investuotojų, klientų, darbuotojų ir kitų suinteresuotųjų šalių lūkesčius (įmonės tapimo tvaria atžvilgiu).
• Kaip parengti tvarumo ataskaitos struktūrą.
• Kokius duomenis ir kaip surinkti, kaip sisteminti tvarumo veiklas ir iniciatyvas.

#8 žingsnis - AR NAUDOJATE Inline XBRL PROGRAMINĘ ĮRANGĄ TVARUMO ATASKAITOMS RUOŠTI?

XHTML yra elektroninis ataskaitų teikimo formatas, reikalaujamas pagal Įmonių ir įmonių grupių atskaitomybės įstatymą, leidžiantis įmonėms pateikti vadovybės ataskaitas standartizuotu skaitmeniniu formatu, palengvinantis veiksmingą duomenų naudojimą, skaidrumą ir lengvą palyginimą visoje ES.

Ši programinė įranga leidžia standartizuoti ir automatiškai nuskaityti bei pažymėti duomenis, kurie yra būtini, kad būtų laikomasi ES taksonomijos ir Įmonių ir įmonių grupių atskaitomybės įstatymo.

#9 žingsnis – AR JŪSŲ TVARUMO ATASKAITA ATITINKA EUROPOS TVARUMO ATSKAITOMYBĖS STANDARTŲ (ETAS) REIKALAVIMUS?

Atliekame tvarumo ataskaitos nepriklausomą užtikrinimą/duomenų atskleidimo peržiūrą, kuris padeda organizacijoms:
• Labiau pasiruošti naujam Įmonių ir įmonių grupių atskaitomybės įstatymui.
• Identifikuoti, pagerinti bei ištaisyti nustatytus trūkumus.
• Gauti patvirtinimą, kad ataskaita parengta laikantis ETAS numatytų reikalavimų.

#10 žingsnis - AR VADOVŲ KOMANDA IR DARBUOTOJAI SUSIPAŽINĘ SU VISAPUSIŠKA TVARUMO SAMPRATA?

Vedame mokymus visiems 7 pirmiems žingsniams:
• Supažindinti vadovus/komandą su tvarumo tema, pagrindinėmis tendencijomis ir naujai įsigaliojusiomis reguliacijomis dėl tvarumo informacijos atskleidimo.
• Supažindinti vadovus/komandą su tvarumo strategine svarba ir reikšme.
• Supažindinti kokie yra pirmieji žingsniai diegiant tvarumą įmonėje, vadovybės atsakomybe.

#11 žingsnis. SERTIFIKATAI
_______________________________________________________

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis:
Mindaugas Savickis, pramonės verslo plėtros vadovas
El. paštas: mindaugas.savickis@bureauveritas.com
Telefonas: +370 669 54268